Bouw jij zelf jouw Bruiloft DJ website of Trouwwebsite met WordPress?

Beginnen met WordPress als ZZP-er: wat zijn plugins?

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra aan de slag met het uiterlijk van de website.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra het menu van haar website heeft opgesteld.

Vandaag vraagt ze zich af wat plugins nu eigenlijk zijn en wat ze er mee kan.

In het dashboard van de WordPress website staat in het menu ‘Plugins’. Alexandra wil natuurlijk weten wat plugins zijn, want WordPress een beetje kennende inmiddels, zal het wel interessant zijn.
Plugins zijn kleine stukjes software die je aan je website kunt toevoegen. Daarmee kan je extra funtcionaliteiten aan je website toevoegen.

Een goed voorbeeld hiervan is een plugin waarmee je automatisch een backup kan laten maken van je website.

In het zoekvenster van de pagina ‘Plugins installeren’ vult Alexandra het woord backup in:
WordPress voor ZZp-ers

Reslutaat: 422 items gevonden!

‘Oei! hoe weet ik nu wat een goede plugin is om backups mee te maken?’ denkt Alexandra….
Daar word je wel een klein beetje mee geholpen: elke plugin krijgt een waardering in de vorm van sterren. Gebruikers van een plugin kunnen die waardering geven.
Ook het versienummer van een plugin zegt wel iets. Is er al een 3.0.5 versie, dan betekent dat dat deze plugin blijkbaar onderhouden wordt en ook regelmatig geüpdatet wordt.

Let trouwens eens op de beschijving van de plugins. Is er een duidelijk beschrijving?

Bij het lezen van de beschrijving valt Alexandra gelijk iets op: de plugins zijn door verschillende mensen gemaakt!

Inderdaad en dat is wel iets waar je rekening mee moet houden! Wie is eigenlijk de ontwikkelaar van de plugin? Geen idee! Is dat een hobbyist die voor de lol een keer een plugin heeft geschreven? Of is het een serieus persoon (of zelfs bedrijf) dat regelmatig de plugin onderhoudt?
Want zoals je inmiddels weet, wordt WordPress zelf heel goed onderhouden en wordt er regelmatig een update gelanceerd.  Het is dan wel heel erg handig als de plugins ‘meegroeien’ en blijven werken!

Een ander gevolg van het feit dat plugins door verschillende ontwikkelaars worden gemaakt, is dat sommige plugins niet tegelijk gebruikt kunnen worden.

Onthoudt daarom: less = more! Plugins zijn heel handig, maar wees kieskeurig. Wanneer een plugin niet aan je wensen voldoet, verwijder ‘m dan weer.

Om bij de backup te blijven, er zijn dus 422 plugins waarmee je een backup van je WordPress site kan maken.

Alexandra heeft via Google ook wat meer informatie over backup plugins gevonden en blijkbaar wordt de plugin ‘BackupWordPress’ van ‘Human Made Limited’ vaak gebruikt.
Ze zoekt deze plugin op en klik op ‘nu installeren’.

De plugin wordt vervolgens automatisch geinstalleerd. Vervolgens moet hij nog wel geactiveerd worden en Alexandra klikt op ‘Plugin Activeren’.

Wanneer zijn nu in het dashboard klikt op ‘Plugins’ dan ziet zij in de lijst met plugins de nieuwe plugin verschijnen:
WordPress voor ZZP-ers

Dit is ook de plek om plugins eventueel weer te deactiveren en te verwijderen.

Bij de beschrijving van deze plugin staat dat bij Tools (in het Nederlands ‘Extra’) -> Backups nog het een en ander moet worden ingesteld:

  • automatisch een backup laten maken, of met de hand
  • alleen de database laten backuppen en/of alle files
  • hoeveel backups er bewaard moeten blijven en
  • of de backups moeten worden opgeslagen of gemaild

Alexandra laat alle files en de database automatisch elke week backuppen (worden gecomprimeerd opgeslagen) en ze laat de bestanden naar haar eigen email-adres mailen, zodat ze ze zelf kan bewaren. (dat zal je niet verbazen, aangezien Alexandra zelf alle controle wil houden).

Zo zijn er nog eindeloos veel plugins te vinden voor je WordPress site!

Een ander mooi voorbeeld is een plugin waarmee je facebook kunt integreren in je website.

Plugins zijn in veel gevallen gratis te downloaden. Als je heel blij bent met een bepaalde plugin, dan kan je de maker een donatie geven. Dat kan je zien als een kleine beloning, maar ook als aanmoediging de plugin goed te onderhouden. Vaak zie je bij zo’n plugin dan een knop verschijnen van PayPal of een andere betaalmogelijkheid zodat je met een paar klikken een bedrag kunt overmaken.

Alexandra gaat op zoek naar een plugin om een contactformulier mee te maken en ze heeft nog wel wat ideeen voor plugins die ze wil gaan gebruiken.

De volgende keer komen we toe aan nog een ander onderdeel van een WordPress website: de widgets.

Reacties

  1. Prima tips, en inderdaad, bij het kiezen van plug-ins kun je heel erg kieskeurig zijn. Er zijn er echt ontzettend veel. Er zit altijd wel bij wat je zoekt.

Laat wat van je horen

*