Bouw jij zelf jouw Bruiloft DJ website of Trouwwebsite met WordPress?

Beginnen met WordPress als ZZP-er: wat zijn widgets?

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra aan de slag met het uiterlijk van de website.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen wat plugins zijn en hoe je die kunt toepassen.

Vandaag vraagt Alexandra af wat widgets dan zijn en hoe ze die kan gebruiken in haar website.

Op het dashoboard is Alexandra een woord tegengekomen waar ze wel erg nieuwsgierig van wordt: Widgets. Wat zijn dat eigenlijk?
Eigenlijk zijn widgets gebieden binnen de website waar je een functionaliteit aan kunt toekennen.
Dat kan een lijstje zijn met de laatste berichten, een kalender of bijvoorbeeld een zoekvenstertje.

Hoeveel van die gebieden er zijn en waar ze zich in de website bevinden, ligt aan het theme dat je gebruikt.
Alexandra is uitgegaan van het theme Twenty Eleven.

Twenty Eleven kent de volgende widgets:
Widgets TwentyEleven

Links in op het dashboard staan de beschikbare widgets, zoals bijvoorbeeld ‘Zoeken’. Door te slepen naar een bepaald gebied, plaatst Alexandra deze optie in de ‘Main Sidebar':
Main SideBar Twenty Eleven
Deze widget geeft de mogelijkheid hier wat tekst te plaatsen, bijvoorbeeld een korte introductietekst over Alexandra zelf. Ze schrijft een regeltje tekst en klikt op ‘opslaan’.
Wanneer de tekst wat langer is, vink dan ‘automatisch paragrafen toevoegen’ aan, anders wordt alles achter elkaar geplakt.

Alexandra bekijkt haar website. ‘He, wat is dit? Ik zie mijn tekstje helemaal niet!’ een klein beetje verontwaardigd bladert ze haar website door. Pas bij ‘Referenties’ en ‘Blog’ ziet ze haar tekst staan.

‘Dat is vast een optie die ik kan aanvinken…’ denkt Alexandra. Inderdaad, Alexandra begint al goed te begrijpen hoe WordPress bouwers een site opbouwen. Veel is mogelijk, maar niet altijd standaard.
Op zoek naar de aanvink-mogelijkheid klikt Alexandra op de pagina ‘Home’ op ‘Edit’ en ze  komt op het dashboard van deze pagina terecht.

Aan de rechterkant ziet ze het volgende venster:
Pagina attributen Twenty Eleven

En ja hoor, in plaats van van ‘Standaard Template’ kan ze hier ook kiezen voor ‘Sidebar Template’.  Ze klikt op ‘Bijwerken’ en bekijkt de pagina. Yes! Nu staat ook hier haar tekst!

Eigenlijk kan je zoveel widgets toevoegen als je wilt, als je theme daar plaats voor heeft. Twenty Eleven heeft dit gelukkig wel, maar als Alexandra ooit op zoek gaat naar een ander theme, dan zal ze hier wel op letten.

Wanneer je een plugin installeert (zie het vorige artikel) die ook widgets ondersteunt, dan kan je aan je website mooie funcionaliteiten toevoegen.

De volgorde van de widgets is heel makkelijk aan te passen door de widget verslepen naar de gewenste plaats.

Alexandra is weer blij! Weer wat nieuws geleerd vandaag. Ze gaat weer verder met zoeken naar handige widgets….

Eigenlijk is de website zo wel ver klaar. Volgende keer zullen we kijken naar mogelijkheden de website te promoten.

Laat wat van je horen

*