Bouw jij zelf jouw Bruiloft DJ website of Trouwwebsite met WordPress?

Beginnen met WordPress als ZZP-er: een overzichtelijke website

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra haar WordPress verder inrichten.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra het dashboard leerde kennen: de plek waar zij haar website gaat beheren.

Vandaag gaat ze verder nadenken over de inrichting van haar website »

Wat wil ik de bezoekers eigenlijk vertellen?
Wat willen de bezoekers eigenlijk weten?
Hoe krijg ik de bezoekers zo ver dat ze contact met me opnemen, zodat ik voor ze aan het werk kan gaan?

Allemaal vragen die Alexandra zichzelf moet stellen voordat ze de website gaat opzetten. Niet alleen voor websites die opgebouwd zijn met WordPress, maar voor elke website geldt: denk vanuit de bezoeker!
Bezoekers zijn lui, in enkele klikken willen zij antwoord op hun vraag en zonder dat zij zich door veel tekst moeten worstelen.

Alexandra gaat er maar eens voor zitten….dit gaat wel even tijd en moeite kosten, maar ze realiseert zich wel dat wanneer een doordacht stappenplan op tafel ligt, de website in 1x goed opgezet kan worden. Ze maakt een sitemap voor haar website.
Haar website moet er als volgt uit komen te zien:

  • een ‘Home’ pagina met een introductie van haar bedrijf
  • een pagina ‘Over': een pagina over Alexandra zelf. Ze wil graag persoonlijk contact met haar klanten en vindt het belangrijk dat bezoekers van haar website haar al een beetje leren kennen
  • een pagina ‘Grafisch Ontwerp’ met daarop algemene informatie over grafisch ontwerp en de mogelijkheden.
  • een subpagina met haar portfolio
  • een subpagina met referenties van klanten
  • een ‘Blog’ pagina waar Alexandra regelmatig berichten zal plaatsen
  • een ‘Contact’ pagina met een formulier waar bezoekers direct een vraag kunnen stellen. Ook haar adresgegevens en telefoonnummer zullen hierop te vinden zijn.

Eigenlijk is een groot gedeelte van deze sitemap dus statisch te noemen. Op deze pagina’s zal informatie verschijnen die niet snel zal veranderen. In WordPress worden dit inderdaad pagina’s genoemd.
Andere delen, zoals haar blog en de subpagina’s met haar portfolio en haar referenties zullen regelmatig nieuwe artikelen bevatten. In WordPress worden dit berichten genoemd.

Alexandra gaat aan de slag en maakt in eerste instantie de pagina’s aan.
Ze begint met de Home pagina, door in het dashboard aan de linkerkant op Pagina’s – nieuwe Pagina te klikken.
Dan verschijnt een scherm waarbij een paar plaatsen heel belangrijk zijn:


let er op dat je in het juiste scherm werkt. Als je geen kennis van html hebt, gebruik dan altijd het wysiwig scherm (what you see is what you get).

Dit is een heel handig onderdeel van het dashboard. Je kunt hier de pagina opslaan als concept, dan is het nog niet zichtbaar voor de bezoekers, en publiceren. Ook kan je een pagina ‘klaarzetten’, je kiest dan een tijdstip waarop het gepubliceerd mag worden:

Op het moment dat de eerste pagina is gepubliceerd, ziet het venster onder ‘Publiceren’ er voor elke volgende pagina als volgt uit:

Het kopje ‘Hoofd’ is hier belangrijk, hier kan je namelijk aangeven of een pagina ‘genest’ moet worden onder een andere pagina. Alexandra gebruikt dit om aan te geven dat de twee subpagina’s ondergebracht moeten worden onder de pagina ‘Grafisch Ontwerp’Deze pagina’s kunnen later in het menu worden opgenomen.
Voor berichten geldt eigenlijk precies hetzelfde verhaal, er komt alleen nog iets nieuws bij: Categorieën.

Alexandra zal bijvoorbeeld de berichten die ze plaatst in de categorie Blog willen weergeven.

Alexandra heeft de inhoud van de website nu geplaatst en neemt vast een kijkje. Daar schrikt ze eigenlijk van! De categorieën die ze netjes heeft aangemaakt voor haar berichten komen niet voor in het menu en tot haar verbazing staat er twee maal ‘Home’ in de menubalk!

In het volgende artikel zal Alexandra er achter komen hoe dat komt en wat ze daar aan kan doen.

Laat wat van je horen

*