Bouw jij zelf jouw Bruiloft DJ website of Trouwwebsite met WordPress?

Beginnen met WordPress als ZZP-er: de website is klaar, hoe nu verder?

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra aan de slag met het uiterlijk van de website.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen wat widgets zijn en hoe je die kunt toepassen.

Vandaag rondt Alexandra haar WordPress website af!

[Lees meer…]

Beginnen met WordPress als ZZP-er: wat zijn widgets?

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra aan de slag met het uiterlijk van de website.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen wat plugins zijn en hoe je die kunt toepassen.

Vandaag vraagt Alexandra af wat widgets dan zijn en hoe ze die kan gebruiken in haar website.

[Lees meer…]

Beginnen met WordPress als ZZP-er: wat zijn plugins?

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra aan de slag met het uiterlijk van de website.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra het menu van haar website heeft opgesteld.

Vandaag vraagt ze zich af wat plugins nu eigenlijk zijn en wat ze er mee kan.

[Lees meer…]

Beginnen met WordPress als ZZP-er: de vormgeving

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra aan de slag met het uiterlijk van de website.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra het menu van haar website heeft opgesteld.

Vandaag gaat ze verder met het thema.

[Lees meer…]

Beginnen met WordPress als ZZP-er: een overzichtelijke website

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra haar WordPress verder inrichten.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra het dashboard leerde kennen: de plek waar zij haar website gaat beheren.

Vandaag gaat ze verder nadenken over de inrichting van haar website » [Lees meer…]

Beginnen met WordPress als ZZP-er: de menu structuur

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra het menu van haar WordPress website maken.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra met behulp van een sitemap de structuur van haar website bepaalde.

Vandaag gaat ze verder met het menu van haar website » [Lees meer…]

Beginnen met WordPress als ZZP-er: de ‘achterkant’ van een WordPress site: het dashboard

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel gaat Alexandra haar WordPress site configureren.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra zelf WordPress heeft geinstalleerd.

Dat was het ingewikkeldste gedeelte van al deze artikelen. Valt mee toch?

Alexandra haalt in ieder geval gerust adem, ze kan nu inloggen op haar eigen website en aan de slag.

Een WordPress website heeft een voor- en een achterkant. De voorkant, ook wel Front-end genoemd, is de website zoals de bezoeker die ziet. Hij kan daar lezen en reageren.
De achterkant, backend, is de plek waar Alexandra de website kan beheren. Ze bepaalt daar de inhoud en hoe de website er uit ziet.

Het dashboard ziet er als volgt uit:
dashboard WordPress Ziet het scherm er misschien anders uit? Klik dan op ‘Scherminstellingen’ in de rechterbovenhoek. Daar kan je aanvinken wat je allemaal in het scherm wilt zien.

Wanneer je de linkerkolom doorloopt van boven naar beneden, zijn er een aantal menu’s waar we later op terugkomen: ‘Berichten’, ‘Pagina’s’ ‘Reacties’, ‘Weergave’ en ‘Plugins’
Vandaag begint Alexandra met de algemene instellingen van de website, links onderaan het scherm.
We volgen Alexandra stap voor stap, je zult zien dat het helemaal niet moeilijk is, het meeste spreekt voor zich. Het is wel belangrijk deze stappen allemaal te doorlopen, zodat de instellingen kloppen en je je daar geen zorgen over hoeft te maken.

  • Algemeen: Op deze plek voert Alexandra de titel van haar website in. Vervolgens een beschrijving van de website en haar emailadres. De andere gegevens zoals het WordPress adres en het website adres laat ze staan zoals het staat.
    In dit menu geeft ze aan dat de tijdzone Amsterdam is. Dat is handig, want later zal ze gaan bloggen en wil ze dat de juiste datum bij het verschijnen van haar bericht staat. Klik na het aanpassen op de knop ‘wijzigingen opslaan’
  • Schrijven: dit menu hoeft ze niet aan te passen. Ze vraagt zich wel af wat ‘berichtenbox’ is. Dat is het venster waar je later het bericht kunt intypen. Als je straks een bericht gaat schrijven verschijnt in het venster vanzelf een scrollbalk als de inhoud niet past. Wil je graag alles blijven zien, dan kan je op deze plek het venster groter maken.
  • Lezen: dit is een belangrijk menu, waar Alexandra later nog zal terugkomen. Bij een WordPress site kan je er voor kiezen of je de bezoeker op een statische pagina wilt laten starten (bijvoorbeeld een ‘home’ page met een uitleg over je werkzaamheden) of op een berichtenpagina, ofwel een pagina met nieuwsberichten bijvoorbeeld.
    Om te kunnen kiezen is het belangrijk dat je een pagina hebt aangemaakt, daar komen we later op terug.
  • Reacties: Alexandra leest dit menu aandachtig door. Hier kan ze aangeven hoeveel vrijheid de lezers krijgen die willen reageren op een bericht.
    Ze denkt na of ze eerst goedkeuring wil geven voor een reactie geplaatst wordt…..Mmm, stelt ze dat in, dan worden lezers misschien niet getimuleerd om te reageren, want ze zien hun reactie niet direct. Haar doel is júist dat bezoekers gaan reageren, dus voorlopig laat ze toe dat de reactie direct geplaatst wordt.
    Wanneer later blijkt dat vreemde reacties geplaatst worden, dan kan ze op deze plek een vinkje zetten voor ‘Een administrator moet de reactie altijd toelaten ‘
    Maar wat kan ik dan doen als iemand een vreemde reactie plaatst? vraagt Alexandra zich af? Geen zorgen, als administrator kan je zo’n reactie altijd verwijderen.
  • Media: dit menu laat ze voor wat het is.
  • Privacy: aha! Alexandra herkent wat hier staat! Hier kan ze dus aangeven of de site door zoekmachines geindexeerd mag worden! Dat laat ze dus nog ‘uit’ staan maar wanneer de site klaar is, zal ze deze optie zeker aanvinken. Dan mogen zoekmachinens haar site vinden, graag zelfs!
  • Permalinks: heel belangrijk! Hier kan Alexandra instellen hoe de link naar alle pagina’s eruit komt te zien.
    Wat denk je dat beter gevonden wordt door Google:
    http://www.haareigenwebsite.nl/?page_id=12 of
    http://www.haareigenwebsite.nl/grafisch-ontwerp ?
    Niet zo moeilijk toch?
    Kies daarom voor de laatste optie: berichtnaam, ofwel /%postname%/

De menus boven deze Instellingen heeft Alexandra overgeslagen, maar ze natuurlijk wel nieuwsgierig! Zou er al wat te zien zijn?

Uit nieuwsgierigheid klikt ze links bovenaan op ‘site bekijken’ en:

frontend WordPress

Standaard zitten er bij WordPress al twee thema’s TwentyTen en TwentyEleven. Deze thema’s zijn voor een groot deel aan te passen en uiteraard kan je zelf meer thema’s installeren. In een later artikel gaat Alexandra zich daarin verdiepen.

Volgende keer: hoe zorg ik voor een overzichtelijke website?

Beginnen met WordPress als ZZP-er: Een WordPress website, waar begin ik?

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden   hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel begint Alexandra aan haar eigen WordPress website.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra tot de conclusie is gekomen dat ze haar website met WordPress wil gaan opbouwen.

‘Waar moet ik beginnen? Ik wil natuurlijk een WordPress website waar ik de meeste mogelijkheden heb. Dat betekent dat ik WordPress zelf wil installeren.’ [Lees meer…]

Beginnen met WordPress als ZZP-er: Wat voor soort website wil ik eigenlijk?

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof- van Helden  hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel bepaalt Alexandra wat voor soort website ze wil.

Beginnen met WordPress als ZZP-erDe vorige keer heb je kunnen lezen hoe Alexandra haar domeinnaam heeft gekozen.

Voor ze die domeinnaam gaat registreren, gaat ze eerst goed nadenken over de inhoud van de website.
‘Wat voor website wil ik eigenlijk?’

Het belangrijkste om in de gaten te houden bij het vinden van een antwoord op deze vraag is, wat wil de bezoeker op mijn website?

  • de bezoeker wil mijn ontwerpen zien (portfolio)
  • de bezoeker wil de mogelijkheden zien die ik kan bieden (over mijn bedrijf)
  • de bezoeker wil zien hoe ik werk (werkwijze)
  • de bezoeker wil zien wat anderen van mijn werk vinden (referenties)
  • de bezoeker wil mij op Social Media kunnen volgen (Faebook, Twitter, Google+)
  • de bezoeker wil mij vragen kunnen stellen (formulier)
  • de bezoeker wil weten waar mijn bedrijf zich bevindt (contactinformatie)

En wat wil Alexandra zelf nog meer?

  • dat de website gevonden wordt door zoekmachines zoals Google
  • ze wil zelf graag gemakkelijk nieuwe projecten kunnen toevoegen (portfolio aanpassen)
  • ze wil zelf graag regelmatig een blog schrijven met handige tips en wetenswaardigheden over haar werk

Eigenlijk zijn er twee opties wanneer je gaat nadenken over wat voor website je eigenlijk wilt:

een statische website of een dynamische website. (zie ook dit artikel)

Kort gezegd:

  • een statische website is een presentatie van je bedrijf. Een mooie etalage waar bezoekers informatie kunnen vinden in een mooi en funcioneel ingerichte omgeving. De bedoeling is dat deze website voor langere tijd hetzelfde blijft.
  • Een dynamische website is meer! Behalve dat dit ook een mooie presentatie is van je bedrijf, is de inhoud dynamisch.

Regelmatig verschijnen er meer interessante artikelen voor de bezoekers en bezoekers kunnen uitgenodigd worden om te reageren.

Gezien alle punten die Alexandra hierboven opsomde, ligt het voor de hand dat zij gaat kiezen voor een dynamsiche website.

En dan … hoe kan ik zo’n dynamische website realiseren?

Alexandra is een startende ondernemer. Elke euro moet omgedraaid worden, want die kan maar 1x keer uitgegeven worden. Maar het mag geen hobby-project worden.

Alexandra is een serieuze ondernemer met een onderneming die ze stevig in de markt wil zetten!

Steeds vaker kwam de naam ‘WordPress’ in beeld tijdens het zoeken naar een goed manier om een dynamische website neer te zetten.
Wat is WordPress?

WordPress is oorspronkelijk ontworpen als gratis software waarmee je een weblog of blog mee kunt bijhouden.

Je kunt berichten plaatsen waarop gereageerd kan worden door de lezers.

Maar WordPress is inmiddels meer dan alleen een blog mogelijkheid.

Het is ook mogelijk om statische pagina’s toe te voegen aan de weblog, waardoor het heel goed te gebruiken is als Content Management Systeem.

Er zijn plugins waar je leuke functionaliteiten aan je website kunt toevoegen in een handomdraai. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je een WordPress site wilt gaan bouwen, maar het is een prachtige tool voor Alexandra!

Precies wat ze zoekt: dynamisch, makkelijk te onderhouden en goed vindbaar te maken voor zoekmachines.

WordPress.com is een gratis website waar je een blog kunt aanmaken, maar dan heb je zelf niet alle controle. Wil je dat wel, zoek dan een host die geschikt is om zelf WordPress te installeren.

Alexandra wil natuurlijk zo snel mogelijk haar gekozen domeinnaam registreren. Ze gaat direct op zoek naar een geschikte hosting provider waar ze haar site kan plaatsen!

Volgende keer: Een WordPress website, waar begin ik?

Beginnen met WordPress als ZZP-er: Alexandra kiest een domeinnaam

Jij bent ondernemer en gaat aan de slag met WordPress. Maar … waar begin je? In de serie “Beginnen met WordPress als ZZP-er” beschrijft Monique Kerkhof – van Helden hoe beginnende ZZP-er Alexandra een WordPress-website maakt om klanten voor haar bedrijf te vinden. In dit artikel kiest Alexandra een domeinnaam!

Beginnen met WordPress als ZZP-erAlexandra de Jong heeft de knoop doorgehakt: ze gaat voor zichzelf beginnen!

Als grafisch vormgeefster.

Jarenlang heeft ze in loondienst de mooiste ontwerpen voor logo’s en huisstijlen gemaakt, maar, zelfstandig als ze in alles is, wil ze nu ook zelf de regie in handen hebben. Niet meer de opdrachten van een ander uitwerken, zelf de afspraken met de klant maken en vooral zelf bepalen wat ze ontwerpt en voor wie!

In deze serie gaan we Alexandra volgen in haar weg tot een professionele, klantvriendelijke, goed te vinden website.

Vandaag de eerste vraag van Alexandra: Hoe kies ik een goede domeinnaam?

Dat lijkt een simpele vraag en sommigen denken dat het antwoord ook simpel is. Maar van een goede domeinnaam hangt een heleboel af!

Denk maar eens aan:

  • kunnen toekomstige bezoekers je domeinnaam onthouden? Stel je voor dat ze op een feestje enthousiast over je vertellen, het zou zonde zijn als ze dan een verkeerd adres doorgeven.
  • is je domeinnaam goed te spellen, of maken bezoekers makkelijk een spelfout en komen ze dan ergens anders terecht?
  • dat zelfde geldt voor afbreekstreepjes, je kunt ze gebruiken in je domeinnaam, maar vaak worden ze door bezoekers vergeten….
  • kies een naam die de inhoud weerspiegelt, of een naam waarop je gevonden wilt worden.
  • kies een unieke naam, niet een waardoor je in verband gebracht kunt worden met een ander bedrijf.

er zijn eigenlijk twee soorten domeinnamen:

Het is Alexandra’s bedoeling in een keer een goede domeinnaam te kiezen, ze wil er de komende jaren natuurlijk gebruik van maken!

Lees meer over het kiezen van een goede domeinnaam in een artikel van Bas van der Lans.

Alexandra gaat aan de slag.

Laatst reed ze op de snelweg en zag daar een auto rijden met een grote sticker met grasmaaiers er op en het webadres www.gebrknoll.nl….. het is dat ze in de file stond en de naam dus kon noteren, maar anders was ze ‘m glad vergeten.

Toen had ze de conclusie getrokken dat www.adejong.nl geen goede domeinnaam zou zijn!

Het moet een naam worden waarmee ze zichzelf in de markt wil zetten en die aangeeft waarvoor mensen haar moeten benaderen.

Al weken ligt haar kladblok naast haar bed, elk idee dat haar te binnen schiet schrijft ze op. Nadat ze alle genoemde tips er naast heeft gehouden, is ze er uit ze pakt te telefoon en maakt een afspraak bij de Kamer van Koophandel.

Volgende keer: ‘wat voor website wil ik eigenlijk?