Bouw jij zelf jouw Bruiloft DJ website of Trouwwebsite met WordPress?

WordPress in het Nederlands. Vertalen tot de laatste zin!

Amsterdam, 12 december 2012 – Primaire voertaal van WordPress en zijoplossingen zoals plugins en thema’s is niet Nederlands, maar Engels. Er is iets voor te zeggen om de voertaal van jouw website, en het liefst ook van jouw WordPress Dashboard te veranderen naar Nederlands. Hoe doe je dat, en hoe zorg je dat ook het laatste Engelse zinnetje correct vertaald wordt? Dit artikel over WordPress Nederlands vertalen helpt je op weg!

Van WordPress zijn goede vertalingen beschikbaar en ook van veel succesvolle (als in: veel gebruikt, door grote websites gebruikt, breed gedragen) WordPress plugins is een goede vertaling beschikbaar. Plugins én WordPress worden echter regelmatig geüpdate (gelukkig).

Volgende twee problemen kunnen voorkomen bij het realiseren van jouw website, weblog of webshop:

  • Niet elke zin is vertaald
  • Niet elke zin is corréct vertaald

Wil jij jouw website, weblog of webshop in het Nederlands bouwen? Gebruik de volgende handvatten en tools:

1. Download WordPress van nl.WordPress.org

De WordPress-versie die je download van nl.WordPress.org bevat de Nederlandse vertaalbestanden.

2. Kies een Thema dat werkt met vertaalbestanden

Een veilige optie is om te werken met een standaard Thema van WordPress (TwentyTen, TwentyEleven, TwentyTwelve). Deze zijn in de regel prima vertaald, sowieso naar het Nederlands.

Thema’s vertalen die niet netjes opgebouwd zijn, kan een lastig klusje zijn. Staan de teksten die in het thema dat jij gebruikt (zoals “read more”) “hard” in de tekst? Je kunt dan via FTP jouw Thema downloaden. In het gedownloadde pakket open je alle PHP-bestanden waarin je de Engelse strings vertaald door Nederlandse. Enige ervaring met HTML, en het liefst ook met PHP is geboden!

3. Plugins vertalen

Grote plugins, zoals WooCommerce & WordPress SEO hebben een prima Nederlandse vertaling.

Bijna altijd wordt deze vertaling vanzelf geactiveerd, mits de taalinstelling van WordPress correct is gedaan (bijvoorbeeld: door WordPress bij nl.WordPress.org vandaan te halen. Jouw Dashboard is dan ook in het Engels.

Vertaling van een plugin zelf activeren

Bij sommige plugins, zoals WooCommerce, moet je deze vertaling zelf activeren (Dashboard > WooCommerce > Instellingen > ““). Bij andere plugins, zoals WordPress SEO, wordt de lokale taal wél automatisch gebruikt.

4. WordPress Nederlands vertalen, tot de laatste zin.

Regelmatig krijg ik de vraag per mail: ik krijg één zin niet vertaald, en kan hier nergens een instelling voor vinden.

Hiervoor werd ik gewezen (dankjewel Robbert Otten) op een plugin waarmee alle vertaalbare strings (zinnetjes in WordPress) handmatig te vertalen / aan te passen zijn.

Deze plugin maakt dat je alle vertaalbestanden in jouw WordPress-installatie kan zien én bewerken!